Cesta duchovního růstu k PROBUZENÍ

Recepty

 

ZDE UVÁDÍM PÁR JEDNODUCHÝCH JÍDEL, KTERÁ SAMA VAŘÍM NEBO JSEM DONEDÁVNA VAŘILA. MÝM CÍLEM NENÍ VAŘENÍ KOMPLIKOVAT DALŠÍMI SLOŽITĚJŠÍMI RECEPTY, ALE  NAOPAK POUZE ZJEDNODUŠOVAT. Nechci vytvářet KUCHAŘKU - KNIHU RECEPTŮ, ale na příkladech ukázat, jak vnímám stravu v souladu s přírodou - s ročním obdobím a místem, kde se nacházíme. TADY A TEĎ.
VAŘÍM STRAVU ZDRAVOU A PROSTOU, STRAVU JEDNODUCHOU NA PŘÍPRAVU. STRAVU VEGANSKOU S PŘECHODEM KE STRAVĚ SYROVÉ.
 
Recepty jsou rozděleny podle ročních období, některé jsou "celoroční". Ty nechám na této úvodní stránce.

 

Receptů zde není mnoho. Na internetu vyhledáte nesmírnou spoustu vegetariánstkých, veganských, makrobiotických a jiných receptů, . Stránky s recepty jsou např.http://veganodaktyl.veganka.cz/?cat=3 nebo https://www.facebook.com/vitaparty.cz

 

Nyní k mým receptům:

Žitná placka

Čtyři žitné placky peču prakticky denně. Je to náš chléb (doma míváme ale i chléb z obchodu).

Čtyři žitné placky jsou velké tak, že dohromady zakryjí celý plech. Cena těchto 4 placek dohromady je 10-15 kč.

Mísa. Do ní 300g celozrné žitné mouky, trocha soli, nějaký olej-asi 3 lžíce. Do normálního hrnku si dáte kostku droždí a zalejete teplou vodou (teměr plný hrnek). Rozmícháte vidličkou a vlejete k mouce do mísy. Vařečkou promícháte. Bude-li těsto k míse přilepené, tak podsypejte moukou. Vysypete na vál. Trošku prohnětete. Těstp je takové měkčí. Pak rozkrojíte na 4 díly. Rukou je rozplácnete na placky. Dáte je na plech někde do tepla trošku nakynout a pak upečete (příprava 10 minut!, kynutí klidně čtvrt až půl hodiny). ŹITO JE JANG - MUŽ - JDE TO DO SVALŮ. Chutnají jako kornspic. Dejte si je "jen tak" s bílou kávou, tak si vychutnáte skutečně chuť a vůni žita. Můžete si je ale klidně namazat medem, marmeládou nebo hořčicí s cibulí (také výborné).

POZNÁMKA:

Placky jsou tvrdé jako kámen a uvnitř syrové, když:

  1. je těsto moc hutné
  2. pečete na moc vysokou teplotu (ale nevím jakou, protože já peču v kamnech, kde se přikládá dřívím)
POZNÁMKA 2:

na obrázcích mám z dávky viz výše udělaných místo 4 velkých placek 16 malých placek

  

 

Pizza těsto

Totéž co nahoře, ale použijte celozrnou mouku pšeničnou. Těsto pak rozdělíte jen na dva díly. Každý díl rozválíte na celý plech. Dáte péct bez surovin. Mezitím připravíte zlehka suroviny (třeba špenát). Až je placka upečená, vytáhnete, potřete bio kečupem, oregáno, nakladete zeleninu, osolíte a dáte do trouby ještě na minutu zavadnout (rajčata, okurky).

 

Noky, halušky, knedlíčky (potřebujete cedník na noky)

Můžete použít jeden velmi jednoduchý recept. Do nějaké nádoby nasypete celozrnou pšeničnou mouku, zalejete vodou tolik, aby vzniklo řídké těsto. Tohle těsto přes cedník na noky necháte překapat do vroucí osolené vody. Není snad nic snažšího. Knedlíčky můžete mít k rajské, ke kapustě, na sladko...

 

Palačinky

viz ZIMA

 

Nekynuté žitné nebo pšeničné placky
SLADKÉ nebo SLANÉ

Do jakéhokoliv množství celozrné pšeničné nebo žitné mouky nalejete vodu, nasypete spoustu třeba slunečnicových semínek, osolíte nebo osladíte.

Vyrobíte těsto a rukou tvoříte placičky, které nasucho rovnou smažíte. Jsou tužší, syté a velmi chutné sladké i slané.

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode