Cesta duchovního růstu k PROBUZENÍ

LÉTO
Suroviny pro letní jídla obsahují spoustu vody. Jsou ochlazovací. Otevírají póry.

Samozřejmě, pokud bude v létě 10 stupňů - i to se může stát - tak automaticky jíme zimní jídla. To ale znáte sami, že si v takovou chvíli nekoupíte meloun. Je to přirozené.

Do letních jídel použijeme hlavně zeleninu, která zrovna v tuto chvíli roste a přidáme jen jako přílohu trochu zimních potravin.

Každopádně je nesmírně úžasné, když máte svou zahrádku.

začínají prázdniny - zrovna jsme dojedli saláty, ale už jsou cukíny, ještě jsem zasela špenát, už se vytvářejí květy brokolice. Takže stále je, co jíst.

průběh prázdnin - fazolky, zelí, cukíny, kapusta, špenát, mrkev, rajčata, okurky, papriky...

 

Celozrná rýže Parbolied a osmažená cukína

Na prudko osmažte cukínu nakrájenou na kostičky. Osolte, přidejte česnek.

 

Jáhly a třešně

Jáhly se musí několikrát spařit, jinak jsou hořké. Pak je dovaříte. Můžete v hrnku rozmíchat sojové mléko a ještě do jáhel dolít. Pak do toho vmíchejte vypeckované třešně.

 

Cukína, rajčata a sýr na víně

Třeba na kostičky nakrájenou cukínu a rajčata dejte na pánev. Posypejte obyčejným tofu (hodně osolit), zalejte bílým vínem (1/4 litru a více) a duste pod poklicí (třeba 10 minut). K tomu se pak přikusuje (výjimečně) bílé pečivo, které se do šťávy namáčí.

 

Totéž viz výše jako SALÁT

ale tentokrát to ani nevařte. Prostě cukínu a rajčata na kostičky, smíchat s osoleným tofu, do toho to víno. Je to fantastický salát.

 

Rajčata, tofu sýr, bazalka, oliv.olej

V létě je nejlepší jídla tepelně neupravovat vůbec. Tohle jídlo znáte všichni. Nakrájet, hezky upravit na talířek, polít olejem.

 

Cukína, okurky, rajčata, bazalka - tepelně

Znovu cukínu naprudko usmažte, mezitím si nakrájejte rajčata, okurky, bazalku. To vmíchejte do pánve, ať se to ještě prohřeje a lehce změkne. A pak už si jen vychutnávejte tu hromadu vitální zeleniny. Já to jím jen tak. Nebo do toho vmíchejte pár těstovin, pokud vám zbyly z minulého jídla. Nebojte se tepelně upravovat okurku. V Chorvatsku vám ji dají na talíř usmaženou s rajčaty - tam jsem se to naučila.

 

Míchám brokolici, fazolky, hrášek. Stále vařím na voku. Všechno míchám dohromady. Nic neřeším. Chutná-li to mě, tak to MUSÍ chutnat každému. V tomto směru neberu ohledy, zhýčkanost a přílišnou vybíravost netoleruji. :-)

 

Letní zelí

nakrájíte na jemno, osolíte + kmín. Podusíte. Vedle uvařte ovesnou kaši a tu do zelí vmíchejte. Můžete ocukroat hnědým cukrem. Hotovo. Jako přílohu -  pohanku.

 

Vařte MARMELÁDY. Je to hračka.

2 kg kuliček rybízu do hrnce, zasypat kilo cukrem 25 Kč, 2 sačky pektogelu 2 x 12 Kč (přírodní látka z jablek). Nechat vařit, míchat a pak to dávejte do skleniček a rovnou zavírejte. Ono se to samo zatáhne. Tato dávka vám vyjde asi na 10 přesnídávkových skleniček. Budete mít bio marmelády se 100% ovoce za asi 50 kč celkem.

 

Stále platí, kupujte si bedýnky od zemědělců, protože zemědělci vám dají pouze to, co zrovna roste.
NEPŘEMÝŠLEJTE NAD RECEPTY, UVOLNĚTE SE, ONO TO PŘÍJDE SAMO.

NEDĚLEJTE Z VAŘENÍ VĚDU!  VAŘENÍ JE ZÁBAVA.

 

Mějte ve spíži vždy nějaké přílohy: žitná kolínka, pohanku, jáhly, kuskus, celozrnou rýži, celozrné špagety...

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode